Akademie atletky Zuzany Hejnové podporuje nadějné bratry Forejtovy

Sedmnáctiletí diskaři z AK Škoda Plzeň patří v Čechách ke špičce.

MARTIN ŠVEC Plzeň – Ve sbírce má olympijský bronz a je dvojnásobnou mistryní světa. Špičková česká atletka Zuzana Hejnová chce nasbírané zkušenosti předávat dál. Její sportovní akademie HESU mimo jiné zahrnuje elitní tým pěti talentovaných atletů v dorosteneckém a juniorském věku a několik trenérů. Vybraným atletům se dostává materiální a tréninkové podpory.

V pětičlenném týmu jsou tři sportovci z Plzeňského kraje. Běžec Jakub Davidík ze Stříbra a diskaři Jakub a Michal Forejtovi z AK Škoda Jakub Plzeň. Sedmnáctiletá dvojčata rozšířila elitní tým HESU minulý týden. „Na kluky jsme dostali tip od šéftrenérky akademie HESU Dany Jandové s tím, že jsou šikovní a talentovaní. Znám se s jejich trenérkou paní Plašilovou, kterou jsme kontaktovali,“ popsal začátky spolupráce s bratry Forejtovými ředitel Sportovní akademie Zuzany Hejnové Jan Žalud.

Finální dohoda se doladila na nedávném soustředění v Nymburce. „Akademie HESU tam měla kemp a Michal s Jakubem tam nezávisle na nás měli soustředění. V Nymburce jsme se domluvili, všechno se rozhodlo tam,“ vysvětlil Žalud. Jakub na loňském mistrovství světa do 18 let skončil šestý, Michal je několikanásobným mistrem ČR. „Jsme rádi, že je můžeme podporovat v jejich skvěle rozjeté kariéře a v jejich nemalých cílech,“ píše se na webu akademie HESU.

Jak konkrétně vypadá podpora? Diskaři už absolvovali trénink se sportovní psycholožkou a dostali speciální sportovní obuv. „Budeme dále pokračovat ve službách, které budou potřebovat. Je pro ně připraveno i další materiální vybavení. Budou moci využívat servis, jako jsou poradenství na výživu, sportovní psychologie nebo fyzioterapie,“ vyjmenoval Žalud.

Jiný Západočech Jakub Davidík je členem elitního týmu zhruba jeden rok. Český žákovský rekordman na trati 800 metrů bude na letošních závodech extraligy družstev mužů z Baníku Stříbro hostovat v AK Škoda Plzeň. „K Jakubovi jsme se dostali přirozenou cestou. To znamená, že někdo se o naší akademii dozví nebo si trenéři o ní povědí. Nadějní sportovci mají sami zájem do našeho projektu vstupovat. Talenty máme v týmu i proto, abychom jim nejen zajistili podporu, ale také klid od tlaku manažerů, motivaci a přidanou hodnotu Zuzky a akademie,“ uvedl Žalud.

Akademie HESU pořádá i kempy pro děti a dospělé. „Pro ně jsou mládežníci jako Michal a Jakub Forejtovi nebo Jakub Davidík motivací a věkově k nim mají blíže než k Zuzce,“ tvrdil Žalud. mají Pětičlenný elitní tým talentovaných atletů se podle ředitele zatím nebude rozšiřovat. „Více sportovců bychom neufinancovali. Peníze si sháníme sami. Museli bychom získat dalšího partnera a finanční zdroje, abychom tuto aktivitu mohli rozšiřovat,“ konstatoval ředitel Jan Žalud.

Pomoc od Zuzky je pro nás pocta, shodují se Jakub a Michal

Plzeň – Dvojčata Jakub a Michal Forejtovi jsou sportovní rivalové. Diskaři AK Škoda Plzeň, kterým bude v červenci osmnáct let, se v České republice přetahují o pomyslný trůn.

Jakub minulou sezonu získal tři medaile z republikových šampionátů v hodu diskem a ve vrhu koulí. Na mistrovství světa do 18 let obsadil šesté místo. Michal si vybojoval také tři cenné kovy z mistrovství ČR v disku a v kouli. Na mezistátním utkání dorostu skončil druhý. Letos zvítězil ve vrhu koulí na juniorském šampionátu ČR a na mezinárodním mítinku koulařů v Německu a druhý skončil v disku na Evropském poháru ve vrzích.

Není proto divu, že si skvělých výsledků mladých atletů všimli ve Sportovní akademii Zuzany Hejnové a rozhodli se oba bratry podporovat. „Pro nás s bráchou je to samozřejmě pocta. Akademie nám hodně pomáhá jednak materiálně, jednak zviditelněním, protože Zuzka je známá osobnost. Je skvělé být součástí její akademie,“ říká Jakub Forejt.

Pro oba je hodně důležitá podpora v podobě oblečení a bot. „Věci od Nike bychom měli dostávat na jarní a zimní přípravu. Největší problém bude asi s botami, protože naše velikost se špatně shání. Když ale Zuzka napíše, tak jí je firma pošle přednostně,“ vysvětluje Jakub.

Tento týden absolvovali rozhovor se sportovní psycholožkou. „Troufnu si říct, že nám hodně pomůže, protože se říká, že všechno je o hlavě. Na spolupráci s ní se hodně těším. Bavili jsme se, jak by spolupráce měla probíhat, na co bychom se měli zaměřit a co zlepšit,“ přibližuje Jakub.

Od sportovní psycholožky si hodně slibuje i Michal. „Utvrzení o mentální síle nám hodně pomůže. Hlavně tedy mně. Jsme pořád hodně mladí a nejsme tak zkušení, což se u mě podepsalo na loňském mistrovství světa. Tam se mi vybavily závody, na nichž jsem několikrát přešlápl. Před posledním pokusem jsem měl strach, abych zase nepřešlápl, takže výkon odpovídal jen třináctému místu. Sportovní psychologie může pomoci vyvarovat se podobných neúspěchů,“ popisuje Michal Forejt. Bratři se shodují, že celkově bude akademie Zuzany Hejnové pro ně velkým přínosem.

Cíl letošní sezony bratrů? Dostat se mezi osm nejlepších diskařů na juniorském mistrovství světa. (mš)

To top