Na této stránce si přečtěte podrobnosti ke čtvrtému tématu z programu HESU Zdravé Menu Zuzky Hejnové - tentokrát na téma TUKY.

Jako bonus jsme si pro vás připravili 2 recepty a praktické tipy:

PRAKTICKÉ TIPY

CHIA PUDINK

Ingredience:

  • 1 mandlová smetana
  • 1 mangový džem
  • 30g chia

Na čokoládovou polevu navíc:

  • 1 hořká čokoláda
  • 2 mandlové smetany
  • 40g chia
  • agávový sirup
  • Do sklenice si připravte směs ořechů, semínek a sušeného ovoce, které budete používat na váš koktejl. 
  • Používejte ingredience v biokvalitě.
  • Chia semínka jsou plná energie, získáte tak pořádnou snídani.
  • Obě varianty můžete střídavě vrstvit do vyšších sklenic. Získáte tak krásný dvoubarevný dezert.
CHIA_PUDINK

Postup

Smíchejte 1 mandlovou smetanu, 1 mangový džem a 30 g chia. Nechte uležet alespoň hodinu, ale klidně přes noc, občas promíchejte, aby se semínka rovnoměrně rozmístila.

Na čokoládovou variantu rozpusťte ve vodní lázni 1 horkou čokoládu, přidejte 2 mandlové smetany a 40 g chia, dle chuti oslaďte agávovým sirupem. Opět promíchejte a nechte uležet.

 

ZDRAVÁ NUTELLA

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžíce raw kakaa (nepražené kakao) – zdroj minerálu, enzymu
  • agávový nebo javorový sirup dle chuti
  • podle chuti můžeme přidat mleté lískové ořechy

Postup:
Zralé a měkké avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a nakrájíme na kousky. V misce smícháme s kakaem, agávovým nebo javorovým sirupem a rozmixujeme dohladka.

 

Něco málo o tucích

V dnešní době stále častěji slýcháme, že tuky ve stravě je třeba hlídat nebo že mohou být dokonce pro naše tělo škodlivé. Na druhou stranu tuky jsou pro naše tělo velice potřebné. Jak tedy tuky správně zařadit do svého jídelníčku?
V prvé řadě je třeba si říct, jakou funkci tuky v naší výživě mají. Tuky patří k nejvydatnějšímu zdroji a zásobárně energie. V dnešních chladných dnech jsou to právě tuky, které nás chrání před zimou. Díky tukům také dochází ke vstřebávání vitamínu z jídla, tvorbě důležitých hormonů a ochraně vnitřních orgánů. Musí tedy být nezbytnou součástí naší stravy.

Partneři balíčku


V současné době často ale přijímáme tuků mnoho. Ty se pak ukládají v našem těle a neúměrně ho zatěžují. Doporučený denní příjem je 70-100g. Ve stravě se tuky nazývají triglyceridy a obsahují 1 molekulu glycerolu a 3 mastné kyseliny. Podle mastných kyselin pak
tuky rozdělujeme na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny najdeme především v živočišných tucích (máslo, mléko, žloutek) a v palmovém nebo kokosovém oleji. Nenasycené mastné kyseliny najdeme například v rybách, ořeších a rostlinných olejích (olivový, řepkový). Příjem všech druhu by mel být v naší stravě vyvážený.


A teď trošku jednoduše :)
Tuky mohou být zdravé, ale i špatné. Smažená jídla jako třeba brambůrky jsou sice připravena na tuku, ale rozhodne neobsahují ty správné tuky, které naše tělo potřebuje. Mlsat lze i zdravě, a to třeba oříšky. Ale pozor na množství! I zdravé tuky mohou škodit,
pokud jich jíme moc. Doporučené denní množství třeba právě ořechů je 14 půlek vlašských ořechů, 23 mandlí, 18 kešu oříšků nebo 50 pistácií. V takovém množství ořechů se nachází 13-18g tuku. A kolik jich máte přijmout za den? U dětí by měl být denní příjem 3-5g na
kilogram tělesné hmotnosti. Vážíte-li například 50kg, váš denní příjem tuku by měl být 150-250g. Vždy je ale důležité jíst jen ty správné tuky, které jsou obsaženy třeba právě v oříšcích, mořských rybách nebo třeba v olivovém oleji.