Na této stránce si přečtěte podrobnosti k druhému tématu z programu HESU Zdravé Menu Zuzky Hejnové

Jako bonus jsme si pro vás připravili recept na banánové ovesné sušenky a pár zajímavých informací o cukru:

 

 

BÁNÁNOVÉ OVESNÉ SUŠENKY

Ingredience na 30 ks:

  • 3 zralé banány
  • 2 lžíce vody
  • 3 lžíce  sirupu agáve
  • 2 malé lžičky skořice
  • 180g jemných ovesných vloček

Postup

  1. Vidličkou nebo v mixéru rozmačkejte banány na jemnou kaši.
  2. Banánovou kaši smíchejte je s vodou, sirupem z agáve a skořicí. 
  3. Do směsi postupně vmíchejte vločky, aby vznikla hustá hmota a nechte ji zhruba 10 minut odstát.
  4. Plech vyložte pečicím papírem a tvarujte sušenky (dle formiček, kuličky, placičky) a pečte v troubě při 200 °C asi 20 minut do zezlátnutí.

Teorie o cukru

Co pro nás dělá cukr?

Cukrem se přejídáme. Většina z nás je na cukru závislá. Že cukr nepatří do seznamu zdravých potravin, všichni víme. Když se vás však zeptám, co je na něm tak špatného, dokážete uvést vysvětlení? Ano, zvyšuje kazivost zubů a tloustne se po něm. To jsou dva zásadní důvody. Ale na druhou stranu převládá názor, že když cukr "vyběhám", tak na energii není nic špatného.Podívejme se na to, jak je to možné a co nám tedy toto sladké potěšení všechno může způsobit.

Cukr rozkolísá hladinu krevního cukru. Do 20 min od konzumace sladkostí jsou obsažené cukry už z velké části vstřebány do krve, kde vzniká nadbytek krevního cukru. Organismus reaguje na tento stav vytvořením hormonu inzulínu. Ten sníží hladinu krevního cukru na hodnotu nižší než před snědením cukru. Říká se tomu stav hypoglykémie a způsobí nám:

  • Hlad a chuť na sladké - což se nám vůbec nehodí, a to hlavně v případě, když hubneme.
  • Podrážděnost,únavu, bolest hlavy - velmi nepraktické v každém okamžiku. Pro mě osobně jedna z hlavních motivací, proč se vyhýbám sladkostem.
  • Zhoršené soustředění, zeslabení jasnosti myšlení a paměti.
  • Hyperaktivitu u dětí - udělejte si test a dejte svému drobečkovi před spaním čokoládu a testujte, za jak dlouho usne. Opravdu to funguje!

Časté a dlouhodobě se opakující výkyvy hladiny krevního cukru vedou ke vzniku cukrovky. Přebytky cukru, které nespálíme pohybem, jsou ukládány nejprve v játrech a svalech. Při překročení jejich kapacity se cukry přeměňují na tuky a jsou ukládány v tukových buňkách na méně aktivních místech těla, jako je bříško a hýždě a po té i v orgánech jako srdce, játra, ledviny. Jejich funkce se pak díky vrstvě tuku oslabuje.

Co můžeme udělat hned

Partneři balíčku

  • Udělejte rozhodnutí a rafinovaný cukr doma vůbec nepoužívejte. Pravděpodobně se  sním potkáte v restauraci, u babičky nebo v koláči od sousedky. I omezení jako konzumace o polovinu má ale velké pozitivní zdravotní důsledky. Pokud vaše děti trpí na alergie, jsou často nemocné a nebo hodně zlobí, máte v ruce silné argumenty i pro rodinu.
  • Čtěte etikety. I do běžných potravin jako je kečup nebo chleba bývá přidaný cukr. Někdy stačí sáhnout o lahvičku vedle a od stejného výrobce koupíte kečup bez přidaného cukru. Obzvlášť pozor na mléčné výrobky a sladké pečivo.
  • Ochutnejte zdravější varianty sladidel,těla nezpůsobují tělu tolik zátěže. Patří mezi ně: stevia, jablečný sirup nebo jablečný koncentrát.

Chutě na sladké omezí:

  • pravidelná strava se třemi hlavními jídly a svačinkami
  • dostatek vlákniny v jídelníčku - celozrnné pečivo, těstoviny, obiloviny, zelenina, ovoce, ...
  • pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu.

Základní doporučení pro každého:

  • snažte se snižovat množství používaných sladidel celkově - i když volíte zdravější varianty, šetřete s nimi
  • sladkosti berte jako občasné zpestření zdravého jídelníčku
  • pít jen neslazené nápoje jako vodu a neslazené čaje (bylinkové, ovocné, ...)

 

Zdravé slazení

Uvedená sladidla jsou sice lepší volbou než bílý, rafinovaný cukr, neznamená to však, že je můžeme jíst v neomezeném množství! Pořád platí, sladké s mírou a jen jako zpestření jídelníčku.

Sladidlo ze stévie - 300 x sladivější než cukr.Nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze. Na rozdíl od cukru nepodporuje růst zubního kazu.

Obilné slady a sirupy  (1200 - 1300 KJ) - rýžový, ječný, špaldový, kukuřičný, obilný (cca 1200 - 1300 KJ) jsou nejpřirozenějším typem sladidel. Slady obsahují velké množství minerálních látek. Nepřecházejí rychle do krve (tak jako cukr) a proto šetří slinivku břišní.

Sirup z agáve (1200 KJ) - méně kalorií a vyšší sladivost než bílý cukr. Používá se na slazení nápojů, desertů, kaší, müsli a jogurtů a´na pečení a na slazení čajů. Obsahuje fruktózu, která je přirozenou součástí ovoce a v obvyklém množství nezatěžuje organismus.

Ovocné šťávy a koncentráty (mošty, sirupy) - zachovány jsou vitamíny a minerály. Obsahují cukr (fruktózu), která je přirozenou součástí ovoce a v obvyklém množství nezatěžuje organismus. Například: 100% jablečná džus je skvělé sladidlo - do čaje, ovocných salátů (i např. mrkvový salát).

Sušené ovoce (1100 - 1300 KJ) - velmi vděčným sladidlem jsou (vařené či mixované) v našich oblastech tradiční křížaly z hrušek a jablek a sušené švestky, rozinky, meruňky. Kupujte je nesířené a v BIO kvalitě.

Marmelády, ovocné pomazánky (cca 2000 - 2500 KJ) - bez přidaného cukru či umělých sladidel. Například značka St.Dalfour - slazeno hroznovou šťávou, nebo Bioláda - slazené jablečným koncentrátem.